top of page

De ce sa consult un psiholog/psihoterapeut?

Fiecare dintre noi trecem prin perioade de stres, de tristeţe, durere sau conflicte. Însă atunci când te afli în aceste stări îţi este greu să îţi dai seama dacă ai cu adevarat o problema pentru care ai nevoie să consulţi un specialist sau vei reuşi să depăşeşti singur acest moment

Pentru a apela la ajutor in exterior e nevoie in primul rand de curaj. Curaj pentru a accepta ca ai o problema si, totodata, curaj sa recunosti ca nu ii faci faţă singur. Dupa ce treci de aceste etape, urmează întrebările clasice: cine ar fi in masura sa ma ajute? un psiholog? cum recunosc un psiholog profesionist? etc.

Din nefericire, lumea inca ii confunda pe psihologi cu psihiatrii. Daca mergi la psiholog inseamna ca esti “nebun”. A nu functiona bine acasa, in societate, cu tine insuti nu este echivalent cu o problema psihiatrica. Sunt momente când ai nevoie de o persoana neimplicată emoţional, obiectivă, in faţa căreia poţi să pui toate cărţile pe masă, care să-ţi reflecteze lucruri noi şi astelf să-ţi deschidă noi drumuri.

Cum gasim psihoterapeutul potrivit?

 

A identifica un specialist, a-l găsi pe cel mai bun înseamna, înainte de toate, a-l găsi pe cel cu care te simţi bine.

Se poate întâmpla ca un psiholog, recomandat ca fiind foarte bun, de către un prieten, nouă să nu ne placă, să nu simţim că rezonăm cu el, cu alte cuvinte spus, să nu ne simţim confortabil în prezenţa lui.

S-a arătat ca nu persoana psihologului este neapărat importantă, într-o psihoterapie, cât relatia care se creează între cei doi, ea fiind combustibilul in sine al psihoterapiei. O bună relaţie se caracterizează prin: încrederea pe care o inspiră psihologul clientului, senzaţia că ai gasit persoana căreia i te poţi deschide şi care te va putea ajuta.

Printre calitatile unui bun psihoterapeut se numara: empatia, capacitatea de a te transpune în locul celuilalt, de a-i simţi emoţiile, intuiţia, de a simţi dincolo de cuvinte ce se întâmplă în şedinţa cu clientul din faţa ta, o bună capacitatea de a asculta, de a comunica, răbdare, sa mergi in ritmul clientului tau, fara presiuni, cu intelegere şi incredere; onestitatea, moralitatea, corectitudinea sunt şi ele esenţiale pentru a fi un bun psihoterapeut; inteligenţa este o alta trăsătura pe lângă o cultură bogată; mai este necesară o oarecare experienţă de viaţă şi de practica psihoterapeutică. Şi cu siguranţă fiecare ne dorim să avem în faţa noastra o persoana pozitiva, autentica, care sa inspire incredere, spontană şi cu simţul umorului.

 

bottom of page