5 provocari - exercitii de dezvoltare personala
- psih. Cuc Anca
- Aug 21, 2019
- 5 min read
Nu stiu cat de mult credeti in cartile de dezvoltare personala; eu cred ca pentru fiecare dintre noi exista o origine a atitudinii pozitive de zi cu zi si anumite exercitii, citate, carti, intamplari, oameni, trezesc sentimente si emotii pozitive in fiecare. Avand inspiratie cartea „50 de exercitii ca sa gandesti mereu pozitiv” - Philippe Auriol si Marie-Odile Vervisch, eu am sa va propun timp de o saptamana 5 provocari-exercitiu care ne intorc spre noi si ne fac sa facem pasi noi pe drumul cautarii de sine.
Prima zi - „despre copilarie” Copilaria este acea perioada care ne influenteaza viata de adult si poate fi un izvor de energie pentru noi in momentele mai dificile.
EXERCITIU 1: „Gasiti un moment in care sunteti singuri, linistiti; inchideti ochii si incercati sa va intoarceti in timp, in perioada cand erati copil, amintiti-va prietenii cu care va jucati, locurile de joaca, bunicii ; incercati sa aduceti din memorie in prezent imagini cat mai vii si mai colorate despre: cea mai veche amintire cu voi copii pe care vi-o puteti aduce aminte, mancarea preferata din copilarie, cea mai frumoasa amintire cu bunicii si cu parintii, primul cadou de la mos craciun, cei mai buni prieteni de la gradinita sau scoala generala, cea mai mare nazbatie pe care ati facut-o copil fiind si pe care o povestiti cu drag si acum, inceputurile scolii...axati-va pe tot ce e pozitiv in trecutul vostru si incarcati prezentul cu tot ce ati trait frumos acolo. Ganditi-va unde ati ajuns in prezent si fiti multumiti de amintirile bogate in emotii si sentimente pe care le aveti de mic copil.”

Ziua 2 - „ identificarea emotiilor” Autentic inseamna sa fii in contact cu toate partile tale, incluzand partea emotionala. O emotie, fie ea pozitiva sau negativa, ar trebui sa fie constientizata, acceptata, exprimata.
EXERCITIU 2: „ Aveti nevoie de o foaie si un pix. Pe parcursul zilei, scrieti pe foaie tot ceea ce recunoasteti ca emotie/stare afectiva aparuta in cursul zilei. Impartiti foaia in 2 coloane: emotii pozitive( bucurie, entuziasm, surpriza, etc) si emotii negative( teama, durere, dezamagire, etc). Deasemenea impartiti exercitiul pe 4 perioade: la birou, in familie, cu prietenii si cand sunteti singur. Este un exercitiu de reflectare care are menirea sa va intoarca spre partea emotionala, spre ceea ce simtiti fata de voi, fata de cei din jurul vostru. Ganditi-va la emotiile apasatoare, ce puteti face cu ele: le puteti impartasi? Le puteti exprima intr-un fel? Le puteti modela? " Fiind prinsi in cotidianul de zi cu zi, am inceput sa alocam foarte putin timp acestui lucru si mergem din inertie cu emotii neintelese, cu emotii pe care le negam, cu emotii negative pentru care nu avem timp sa le studiem si sa le acceptam sau sa le schimbam. Daca o emotie este recunoscuta si analizata, atunci voi aveti putere asupra ei; nu va poate domina. Tine de exercitiu, de alocare timp pentru a sta cu tine si a reflecta zi de zi.

Ziua 3 - „prezentul” Am vazut recent un film din care am retinut urmatoarea replica : „- raiul este aici langa noi, este ziua de azi, prezentul in care putem face orice ce doreste inima, il putem schimba cum vrem noi; avem aceasta mare libertate; pacat ca ne dam seama prea tarziu...” A putea lasa trecutul si viitorul intr-un plan secund pentru a face loc pe scena principala a prezentului si pentru a avea deschiderea necesara, este nevoie de modelarea permanenta a procesului de autocunoastere, este nevoie de vointa si echilibru emotional. „Pentru a trai clipa avem nevoie de toate simturile treze”
EXERCITIU 3: „In momentul in care simtiti ca va proiectati prea mult intr-un viitor incert sau deveniti prea melancolici pentru momente trecute pe care nu le mai puteti schimba, eventual doar sa le acceptati, va propun 10 minute de reflectare asupra simturilor, astfel: - incepeti cu ochii, vederea, incercati sa observati cu atentie tot ce va inconjoara, culori, obiecte, oameni, analizati si treziti spiritul de observatie pentru a va ancora in prezentul pe care il traiti; - pentru auz, incercati sa dati mai mult timp persoanelor care vorbesc cu voi, puneti-va in locul lor, ascultati fara sa interveniti, puneti accentul pe informatia auzita, mai mult decat pe nevoia dumneavostra din acel moment; - simtul tactil: indreptati-va atentia spre tot ce atingeti, tastatura, pixul, scaunul, fiti in contact cu hainele care va ating pielea, analizati materialul din care sunt facute, cum simtiti contactul cu pamantul pe care calcati?...; - pentru miros: cautati sa adulmecati aromele din jurul dumneavostra, parfumuri, pomi infloriti, mirosul de cafea; - gustul: incercati sa beti sau mancati orice aveti la indemana, dar sa fiti foarte atenti la gust, daca va place mult, de ce va place mult...” Toate acestea trebuie sa va transpuna intr-un prezent real asupra caruia dumneavostra aveti toata puterea. Umpleti acest prezent cu lucrurile care va plac, cu oameni frumosi, cu momente linistite si placute chiar daca este vorba doar de a te bucura de o cafea ,de a asculta melodia preferata la casti sau de a citi o carte frumoasa. Traiti in prezent!

Ziua 4 -" stima de sine" Pentru ca imaginea de sine sa fie valorificata in sens pozitiv avem in vedere urmatoarele 3 aspecte: faptul de a va simti important, de a va simti competent si de a putea fi iubit. Este important sa ne cunoastem, sa ne asumam defectele si sa ne valorizam cat putem de mult calitatile.
EXERCITIU 4: 1.Mai intai faceti o lista cu 3 momente recente din viata voastra in care v-ati simtit important. Reflectati dupa, la ce au in comun cele 3 situatii de viata si notati calitatile personale care v-au ajutat. 2.Faceti o lista cu recompense personale ( ex: cadou, iesire in oras cu prietenii, cina romantica, excursie) si pastrati lista pentru a le bifa in momentele mai grele din viata in care veti reusi sa fiti competent, cu incredere in fortele proprii si pozitivi. 3. Alegeti 3 persoane importante din viata dumneavostra si notati-va pentru fiecare : sentimentele dumneavostra pentru ele versus o fraza in care le multumiti ca sunt in viata dumneavoastra. Dupa, comunicati aceasta fraza persoanelor alese. Stima de sine poate fi ajutata prin aducerea in prezent a momentelor in care ne-am simtit utili, frumosi, importanti, iubiti. Daca ne iubim si ne apreciem putem sa raspundem cu iubire si apreciere celor din jurul nostru.

Ziua 5- "despre visuri si dorinte" O metoda de a ne adapta prezentului si de a face fata perioadelor mai solicitante din viata noastra, este proiectarea in viitor a unor lucruri frumoase pe care ni le dorim mult, practic visam cu ochii deschisi la ele si deseori stabilim obiective ca sa ajungem acolo.
EXERCITIU 5: Din nou aveti nevoie de o foaie , 1 pix si o agenda. Notati-va visul cel mai frumos pe care il aveti, lucrul acela pe care vi-l doriti mult de tot. Dupa, analizati-l in scris: notati daca ati stabilit obiective concrete pentru a-l indeplini, analizati daca atat visul cat si obiectivele propuse sunt realiste; reflectati daca simtiti ca nu reusiti sa faceti progrese pe drumul dorit si atunci poate ar fi lucruri de schimbat, care ar putea fi acelea, analizati si temerile care poate va tin pe loc. Sau poate e nevoie de a fi mai organizat, de a stabili prioritati si poate un plan mai concret, cu pasi de urmat. Partea a doua a exercitiului presupune sa recititi macar o data pe saptamana tot ce v-ati notat,astfel incat sa va simtiti motivati sa mergeti mai departe si sa aveti incredere in visul vostru.
Follow your dreams!
