top of page

Reflectari de sfarsit de an



Cum rezonati cu citatul de mai sus? Exista o zona constructiva de acceptare de sine in care va acceptati imperfectiunile, dar incercati si sa modelati ceea ce vedeti disfuntional? Ii acceptati pe cei dragi cu tot ceea ce sunt ei prin empatie si intelegerea perspectivei si experientelor lor?

Acceptarea reduce tensiunea si conflictul in relatii. Atunci cand incercam sa acceptam oamenii pentru cine sunt, fara a incerca sa ii schimbam, cream un mediu mai pasnic si mai armonios in interactiunile noastre. In plus, prin acceptarea reciproca in relatii se construiesc legaturi sanatoase si ne deschidem calea catre relatii mai profunde si mai autentice.

Aceasta zona de acceptare pozitiva neconditionata inseamna mai degraba sa recunoastem si sa acceptam natura si identitatea fiecaruia, respectand in acelasi timp  limitele si valorile personale.

 

 

  1. Adevarata schimbare incepe din interior. Suna ca un cliseu, dar putem sa incepem reflectarea noastra legata de sfarsitul unui an calendaristic abordand cuvantul “schimbare”. Incercam sa ne amintim cum am inceput anul 2023 ca intentii avute in zona de dezvoltare personala si cum suntem in acest moment, la sfarsit de an: observam lucruri schimbate la noi?

Relatia noastra cu sine este mai consolidata? Avem mai multa grija de noi? Observam schimbari in modul de interactiune cu oamenii din jurul nostru?

Ce simtim ca s-a schimbat in bine in viata personala, profesionala si emotionala?

Constientizarea si rememorarea schimbarilor constructive din acest an, ne ajuta sa le integram, sa le validam si ne ajuta in identificarea directiilor de dezvoltare personala pentru nou an.



2. Cand acordam timp si atentie introspectiei avem ajutor in clarificarea prioritatiilor, avem ajutor in stabilirea pasilor concreti spre crestere personala. In anul 2023 ati consolidat rutina introspectiei printre rutinele personale?

Intr-o lume agitata, aflata intr-o continua schimbare, care uneori pare ca ne prinde cu totul, gasirea timpului pentru introspectie se transforma intr-o provocare. Putem totusi stabili cativa pasi ajutatori, doar cu caracter de orientare:

-Stabilirea unui timp rezervat strict pentru introspectie: creeaza momente dedicate acestui lucru in programul tau de zi cu zi; poate fi dimineata, inainte de somn sau in timpul pauzei de pranz/de cafea;

-Medidatii scurte ghidate pe subiecte de interes ancorate in prezentul zilei;

-Pastrarea unui jurnal: scrierea gandurilor, emotiilor si reflectiilor poate fi o modalitate excelenta de a-ti clarifica ideile, de a intelege mai bine propria ta perspectiva si de a intra in contact profund cu tine;

-Limitarea stimulilor externi: incearca sa reduci timpul petrecut cu dispozitivele electronice/social media, pentru a permite intrarii unui spatiu rezervat introspectiei;

-Conectarea cu natura: petrecerea timpului in natura poate facilita o mai mare conectare cu sinele si poate oferi un mediu linistitior pentru a sta la povesti noi cu noi;

-Intrebari si contemplatie: construieste o serie de intrebari relevante pentru viata ta, valorile tale si directia pe care doresti sa o urmezi. Reflecteaza asupra acestor aspecte in momentele de liniste;

-Practica regulata: perseverenta si consecventa construiesc noi rutine in viata noastra.

 

Chiar si intr-o lume intr-o continua miscare, prioritizarea timpului pentru a ne conecta cu noi  ne aduce mai multa claritate si intelegere in cautarea cresterii personale si a linistii interioare.



3. In autoanaliza consider ca avem 2 intrebari cu importanta ridicata : “Ce nevoi am eu ASTAZI? Ce pot sa fac EU pentru nevoile mele?”.

Anul 2023 a fost un an in care ati acordat atentiei propriilor nevoi? Pe plan personal si profesional?

Atentia acordata nevoilor personale este esentiala pentru sanatatea mentala, echilibrul emotional si starea generala de bine.

Cand iti analizezi nevoile sporeste gradul de constientizare asupra propriilor dorinte, prioritati si valori, ceea ce contribuie la formarea si consolidarea identitatii tale. De asemenea, satisfacerea propriilor nevoi ajuta la mentinerea echilibrului intre diferitele aspecte ale vietii tale, cum ar fi munca, relatiile, sanatatea fizica si mentala – contribuind la starea generala de bine.

Atunci cand iti cunosti si iti satisfaci nevoile, esti mai capabil sa fii prezent si sa oferi sprijin in relatiile tale; esti mai constient de limitele pe care le ai si de modul in care acestea pot afecta relatiile cu ceilalti.




Înainte de a încheia anul, privește adânc în tine și întreabă-te: “Ce pot face pentru a deveni o versiune mai bună a mea în anul ce vine?”

Putem incerca sa lasam un mesaj pentru anul care se termina, anul 2023:……………………………..…….

Si un mesaj pentru noul, anul 2024:…………………………………………………………………………………...............


Featured Posts
Noutati
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page