Atacul de panica - cum poate fi gestionat atunci cand ne ia prin surprindere
Multi dintre noi experimentam un atac de panica si nu stim sigur daca a fost un episod anxios sau nu, sau nu stim cum sa incercam sa gestionam situatia.
Atacul de panica reprezinta un episod de anxietate cu debut brusc = tulburare emotionala , care poate avea un mix de factori: predispozitie genetica pentru gestionarea situatiilor noi, sau un mediul familiar instabil in trecutul persoanei ( bebelus sau copil mic) – nu trebuie sa fie o trauma, poate fi neconcordanta intre nevoile copilului dintr-un anumit moment si disponibilitatea parintelui de atunci; persoanele care dezvolta atacuri de panica au avut momente ca si copii/bebelusi cand s-au simtit parasiti, amenintati. Un factor declansator poate fi si stresul dupa perioade mai lungi de disconfort sau stresul dupa un eveniment mai greu de gestionat din viata personala/profesionala.
Metodele de lucru in cabinetul de psihologie sunt in functie de persoana, de contextul emotional, de complexitate si de disponibilitatea pentru autoexplorare. In general se merge pe cautarea temerii profunde – pentru ca aceste atacuri de panica sa nu se cronicizeze.
In cazul aparitiei starilor de anxietate se activeaza in creier un anumit circuit, unul singur. Pentru a reduce anxietatea este nevoie sa activam si alte circuite; cognitiv, putem conduce creierul sa se concentreze pe alte lucruri, concrete, starile anxioase trecand cumva in plan secund . Cum gestionam starea anxioasa cand ne ia prin suprindere? Avem mai jos mai multe exemple de activitati:
Senzoriale:
- incearca sa faci vizual un inventar al lucrurilor din camera; ce ai vrea sa schimbi, ce schimbari poti sa faci in camera, chiar poti sa te duci sa incerci sa-ti faci un calcul estimativ al cheltuielilor in acest sens; - inchide ochii si incearca sa ajungi intr-o alta camera doar atingand lucrurile din jur, fara sa deschizi ochii; - tine un cub de gheata in mana pana se topeste; analizeaza senzatia de frig pe care o simti; - scrie un mesaj unei prietene/prieten, unei rude, fiicei/fiului, sotului/sotiei, si initiaza o conversatie despre orice subiect, nu despre starea anxioasa.
Abordarea fizica:
- fa cateva exercitii de gimnastica; poti sa te inspiri din filmulete youtube; - iesi la o plimbare in cartier sau prin parc; - danseaza; pune-ti muzica preferata si danseaza prin casa, cel putin 2 melodii; - exercitii de respiratie: "meditatie pentru inima": in prima parte a acestei meditatii ne concentram pe respiratie, simtim aerul cum intra si iese, respiram lung, profund, rar; ne concentram atentia si pe inima, ne imaginam ca respiram prin inima; dupa aceasta, in pasul 2, ne aducem in prezent o amintire frumoasa, si analizam ce simtim cu accentul pus pe inima, ce simte inima noastra cand se gandeste la o amintire frumoasa care ne-a adus multe emotii frumoase in trecut. Incercati sa exersati cel putin 10 minute . Daca exersezi, corpul invata.
Abordarea logica:
- poti sa incerci sa rezolvi un puzzle, sau rebus, sau suduku.
La lista de activitati prezentata mai sus, puteti sa adaugati tot ceea ce va ajuta sa depasiti starile anxioase. Cu siguranta aveti rersursele necesare in fiecare dintre voi pentru a gestiona anxietatea, aveti nevoie doar de explorare, de autoanaliza, de perseverenta si increderea ca o sa reusiti.
留言