top of page
Search

Viata in doi

  • psih. Cuc Anca
  • Aug 26, 2019
  • 2 min read

Citind o carte foarte interesanta despre viata de cuplu - “ Cele sapte principii ale unei casnicii fericite “ - John Gottman/Nan Silver si din experianta pe care am avut-o pana acum in cabinet, am sa vin cu cateva idei legate de viata in doi la care putem sa reflectam ori de cate ori avem nevoie:


- cu cat un cuplu este mai inteligent emotional, cu atat cei doi reusesc mai bine sa se inteleaga, sa se pretuiasca si sa se respecte unul pe celalalt, relatia lor/casnicia devenind mai durabila; Ce presupune inteligenta emotionala in cuplu? O vedem prezenta in cuplurile care reusesc sa ramana axate pe lucrurile pozitive din relatia lor, indiferent de problemele aparute.

Fiind vorba despre o abilitate, avem posibilitatea s-o cultivam, s-o exersam, s-o imbunatatim.


Are la baza in primul rand nivelul de cunoastere intre parteneri si nivelul prieteniei dintre ei. Acest lucru presupune alocarea de timp pentru cuplu, pentru “noi doi”. In fiecare zi putem sa alocam macar 5 minute in care partenerul nostru sa fie centrul gandurilor noastre, sa ne gandim daca stim ce aspiratii are, ce-i place, care-i sunt fricile, ce-l face fericit sau nemultumit.


Urmeaza partea de apreciere reciproca in cuplu; aici avem de reflectat la respectul pe care il primim de la partener si la respectul pe care il oferim noi, la cum exprimam recunostinta si aprecierea fata de partener. Ar trebui la sfarsitul fiecarei zile sa ne analizam relatia de cuplu si daca am avut o zi tensionata cu partenerul, sa ne gandim la motivele care ne-au facut sa-l alegem, sa reusim cumva sa punctam macar mental daca nu si verbal, cateva aspecte pozitive ale relatiei noastre.


Rezolvarea problemelor in cuplu prezinta cateva caracteristici colerate cu inteligenta emotionala prezenta in acel cuplu: in primul rand partenerii realizeaza ca nu toate problemele pot fi rezolvate, ca nu doar unul dintre parteneri este vinovat; intotdeauna se cauta sa se discute constructiv pana se ajunge in punctul in care se gasesc aspectele care pot fi rezolvate, acceptarea celor care nu pot fi rezolvate si acceptarea celui de langa tine asa cum este, cu individualitatea lui.


Parte integranta este si gasirea unui sens comun intr-un cuplu. Doua persoane diferite ajung sa traiasca alaturi una de alta. Ar trebui sa-si caute puncte comune zi de zi, sa-si dea seama ce-i leaga si unde se poate interactiona mai mult cu partenerul ca echipa. Toate aceste avand la baza un amalgam de prietenie si pasiune.


- factorul determinat al satisfactiei privind sexul, romantismul si pasiunea din casnicie/relatie este datorat in proportie de 70% de calitatea relatiei de prietenie din cuplu;

- persoanele casatorite traiesc mai mult cu 4-8 ani fata de cele necasatorite ( un lucru aratat de J. Gottman in lucrarea mai sus amintita, avan la baza decenii de cercetari care inca sunt in desfasurare). Nu orice cuplu casatorit se incadreaza aici. Trebuie sa existe si o relatie sanatoasa care sa ne aduca lucruri pozitive zi de zi, care sa ne multumeasca, astfel poate intradevar sa creasca speranta la viata. Un mediu ostil nu va avea acelasi rezultat.

Desemenea aceasta afirmatie are rolul de a stimula increderea oamenilor in relatii, de a-si da o sansa intr-un cuplu, dar nu vrea sa fie vazuta ca un lucru negativ de catre persoanele singure.

psih. Anca Cuc, tel. 0766739464

 
 
 
Featured Posts
Noutati
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic

Psihoterapeuti:

Anca Cuc

Telephone :0766739464

                
Email : psihologcucanca@gmail.com

          

Adresa: Bucuresti, Sos. Mihai Bravu, nr.386, bl.B2A, sc.1, ap.5, parter, Sector 3

  • s-facebook
  • Twitter Metallic
  • s-linkedin
.

​​​

© 2023 by ECO THUNDER. Proudly created with Wix.com

bottom of page