Metaforele si psihoterapia
- psih.Anca Cuc
- Sep 6, 2019
- 2 min read
Psihoterapia reprezinta un proces de vindecare, bazat pe limbaj, in stransa legatura cu o comunicare eficienta intre client si terapeut.
Metafora este o forma de limbaj, un mijloc de comunicare plin de creativitate si expresivitate, inlesnind procesul de schimbare al clientului venit in psihoterapie.
Spre deosebire de alte forme de comunicare, metaforele sunt interactive, te indeamna ca interlocutor sa reflectezi si sa cauti sensul din spatele metaforei exprimate. Clientii gasesc metafore peste tot pentru a putea sa-si descrie si sa-si rezolve problemele.
Stimuland imaginatia, metaforele trec de cele mai multe ori de rezistentele prezente in clientii veniti in cabinetul psihoterapeutului. Unele sentimente mai dureroase, care sunt cumva evitate in a a fi aduse in cadrul sedintelor, pot sa capete contur prin cuvinte metafore, prin povesti metafora.
Richard Kopp, psiholog clinician in California si redactor colaborator la “Journal of Individual Psychology”, propune un ghid pentru investigarea si transformarea metaforelor create de client in cadrul sedintelor de psihoterapie; acest ghid cuprinde urmatorii pasi principali:
- identificarea problemelor impreuna cu clientul;
- constientizarea metaforelor referitoare la probleme folosite de-a lungul sedintelor de terapie;
- investigarea metaforelor respective: trecerea de la general la individual si trecerea de la fapte la sentimente;
- modificarea metaforelor referitoare la probleme prin investigarea metaforei ca imagine senzoriala si prin reflectarea sentimentelor asociate cu imaginea respectiva
Exemplu: “ Terapeutul- cum simti aceasta “bomba cu ceas”?
Clientul – este mai mult ca o senzatie de greutate cu care pot sa merg mai departe; nu mai este periculoasa ca in imaginea cu “bomba care ticai”, este mai mult ca o “bomba veche depozitata undeva”, care nu mai este pe punctul sa explodeze”
- rezultatul vizat este modificarea povestii metafora ca in exemplul de mai sus si gasirea unor noi semnificatii mai usor de exprimat pentru client; acest lucru ajutand explorarea unor teritorii mai profunde.
Metaforele in terapie ne ajuta sa fim noi insine si in acelasi timp ne permit sa exprimam lucruri pe care inca nu le putem accesa cu usurinta.
Ar fi indicat sa fim mai curajosi si mai deschisi in exprimarea creativitatii in cabinet, fie ea sub forma unei metafore lingvistice, fie sub forma unui desen, etc.

psih. Anca Cuc, tel 0766739464