Calendar de activitati pentru a iesi din rutina, din starile anxioase si pentru a te proteja in acea
- psih.Anca Cuc
- Apr 7, 2020
- 7 min read
O sa incep cu un citat din Viktor Frankl :" [...] fortele care actioneaza in afara controlului tau iti pot lua tot in afara unui lucru: maniera in care vei reactiona la ce ti se intampla. Nu poti controla ce ti se intampla in viata, dar iti poti controla intotdeauna sentimentele si actiunile fata de evenimentele vietii.”
Ziua 1
Personal: Hai sa reflectam la ce ne aduce aceasta perioada de stat in casa. In general avem scuza ca muncim prea mult, ca este o rutina zilnica din care nu reusim sa iesim, ca timpul este prea scurt pentru a face lucruri pentru sufletul nostru, ei bine, acum este momentul TAU! Si numai al tau! Fa-ti o lista cu lucrurile pe care ti le-ai fi dorit pentru sufletul tau si nu ai avut timp sa le faci, lucruri care nu implica iesirea din casa ( de exemplu: sa citesti carti uitate pe noptiera, sa gatesti pentru cei dragi si sa luati masa impreuna mai des, etc). Pune aceasta lista intr-un loc vizibil in casa si incearca sa bifezi cat de des poti dintre lucrurile notate.
Preventie: Spalatul pe maini a fost, pentru majoritatea, un act din inertie facut cand intram in casa, uneori nici atunci. Dupa constientizarea pericolului existent in prezent, cred ca a capatat o noua semnificatie pentru fiecare dintre noi. Si daca ne gandim bine, chiar merita mainile noastre mai multa atentie. Nu stiu daca ati stat sa va ganditi cum ar fi sa nu folositi mainile o zi? Incercati macar pentru o ora. Si atunci poate o sa va dati seama ca este binevenita aceasta atentie sporita pentru ele; trec zilnic printr-o gramada de provocari si ar merita macar sa fie spalate cu atentie si ingrijite.
Ziua 2
Personal: Ca tema de reflectare pentru aceasta zi o sa fie viata, cu urcusurile si coborasurile ei. Noteaza-ti pe o foaie sau doar in gand, 10 lucruri care te fac sa fii multumit de viata pe care o ai in prezent si analizeaza si motivatia pentru alegerile tale. Gandeste-te si la 3 incercari mai grele la care te-a supus viata de-a lungul timpului, analizeaza felul in care ai facut fata traumei sau provocarilor grele, cum viata ta a mers mai departe dupa aceste intamplari mai greu de dus. Concluzia acestui exercitiu este de a constientiza ca intotdeauna viata ne ofera momente frumoase si de neuitat, dar din cand in cand ne pune si la incercare. Si asa cum scrie in citatul de la inceputul acestui articol, de fiecare dintre noi depinde felul in care reactionam la ce ne ofera prezentul, fiecare dintre noi poate extrage ceea ce i se pare potrivit si constructiv, sau nu.
Preventie: Pe langa masurile de igiena( spalatul corect pe maini de ex.), este indicat sa luam in considerare si respectarea reala a regulilor atat de mediatizate in mass-media. Este vorba de statul in casa, deplasarea doar in cazuri de urgenta, pentru a cumpara mancare sau a merge la munca, purtarea manusilor si mastilor de protectie, respectarea distantei de cel putin 1 m fata de persoanele cu care intram in contact. Trebuie sa ne gandim ca nu o facem doar pentru noi ( poate multi se gandesc ca " mie nu are cum sa mi se intample"), trebuie sa ne gandim ca poate suntem purtatori si nu stim, astfel putand aduce virusul in casele noastre, unde avem parinti, bunici, persoane cu varste destul de sensibile in fata acestui virus. Cred ca putem sa fim responsabili, pentru noi, pentru familia noastra, pentru medicii care intradevar sunt in prima linie in acest razboi.
Ziua 3
Personal: Astazi este despre echilibrul dintre minte-trup-suflet. Sa ne gandim cum sunt toate aceste 3 elemente interconectate si ce putem face pentru a aduce acest echilibru in interiorul corpului nostru. Incercati sa va faceti un program de cel putin 1 ora zilnic pentru :
a asculta muzica preferata sau muzica de relaxare, a reflecta la temerile pe care le aveti, incercati sa faceti pace cu ele, sunt acolo cu voi, le vedeti si astfel le puteti modela, le puteti controla;
sunt atatea aplicatii care ofera seturi de exercitii fizice pentru persoanele care nu ajung la salile de fitness; cautati o astfel de aplicatie si faceti miscare zilnica;
incercati sa va faceti un regim de alimentatie echilibrat, cu mese regulate, fara excese alimentare( stim cu totii ca statul in caza si zona aceasta de incertitudine in care ne aflam, poate provoca mancatul compulsiv , adica ajungi sa mananci"sentimente pe paine", ceea ce nu este sanatos din niciun punct de vedere)
Preventie: O sa raman in zona alimentatiei, punandu-va in contact cu importanta unor mese sanatoase in aceasta perioada in care exista posibilitatea infectarii cu un virus destul de puternic. Trebuie sa ne hidratam, sa mancam din toate categoriile de alimente, sa consumam fructe, legume si tot ceea ce stim ca ajuta organismul sa fie mai puternic. Reflectati si la sistemul vostru imunitar; atata timp cat va ascultati corpul, nu-l obositi foarte tare, aveti grija sa-i aduceti aportul zilnic de vitamine si minerale, atunci aveti un teren pregatit in lupta cu orice virus.
Ziua 4
Personal: Ce este prietenia pentru voi? Astazi este ziua alocata prieteniilor. Daca tot suntem destul de limitati in activitatea noastra zilnica si trebuie sa stam mai mult in casa, am putea sa ne facem o lista cu prietenii cu care nu am apucat sa mai vorbim in ultima perioada si sa-i sunam, sa vedem ce mai fac, care mai este viata lor, sa depanam amintiri frumoase. Sa nu uitam niciodata ca orice amintire frumoasa reprezinta o sursa de energie motivationala pozitiva pentru prezent.
Preventie: In cazul in care suntem coplesiti de evenimentele din jurul nostru, poate ar fi indicat sa ne gandim ca nu este un semn de slabiciune daca cerem ajutor in jurul nostru, fie familiei, sa impartasim cu aceasta fricile si temerile noastre, fie cu un psiholog care poate sa ne ajute sa intelegem si sa integram starile emotionale. Daca noi suntem atenti la noi si avem grija sa fim zi de zi intr-un optim functional, atunci putem fi cu adevarat de ajutor copiilor nostri, sotului/sotiei, parintilor.
Ziua 5
Personal: Cu siguranta cei mai multi dintre noi nu pot sa stea in aceste zile de autoizolare cu toata familia. Cum ar fi sa incercam sa ne convingem parintii de exemplu, sa utilizeze internetul, sa incercam sa comunicam cu ei mai mult online prin videocall, prin mesaje, sa-i antrenam intr-o socializare activa, astfel incat ei, cat si noi, nu o sa ne mai simtim atat de singuri, nu o sa ne para atat de greu de dus aceste zile, o sa ne simtim utili si aproape de persoanele dragi. Ganditi-va ca nu o sa avem curand o ocazie ca aceasta in care putem sa alocam timp familiei, fie chiar si de la distanta. Si nu comunicati superficial, de suprafata, incercati comunicarea autentica, fiti 100% in orice conversatie, imparatasiti bucati din suflet si fiti deschisi sa primiti acelasi lucru.
Preventie: Ritmul respiratiei are un impact direct asupra starii noastre psihice. Exercitiile de respiratie pot fi folosite pentru inducerea unei stari de calm si pentru a te relaxa. Va prezint in continuare tehnica de resetare a respiratiei care este extrem de simpla: mai intai cauta un loc linistit in casa, un coltisor unde nu te deranjeaza nimeni pentru cateva minute; dupa:
1.inchide ochii, apoi inspira pe nas numarand pana la 4. Concentreaza-ti atentia asupra aerului care patrunde in plamani.2.tine-ti apoi respiratia pana cand numeri din nou la 4. 3.expira usor, numarand pana la 4. Expirul se poate face si pe gura, insa inspirul numai pe nas. 4.repeta aceasta etapa timp de 4 ori. Este o tehnica care are efect aici si acum, la finalizarea exercitiului linistea se va instala si simptomele anxietatii vor disparea pentru moment.
Ziua 6
Personal: Vom face si azi o lista. O lista cu 5 lucruri frumoase pe care le observi in jurul tau azi. Fii liber sa notezi tot ceea ce crezi ca e frumos in jurul tau, incepand cu primele ore ale diminetii pana cand te pui la somn. Reflecteaza la aceste lucruri frumoase in momentul in care pui capul pe perna pentru a te culca. Daca iti este greu sa le gasesti, cauta mai mult, frumusetea se gaseste si in lucruri mici, spre care poate nu ne indreptam atentia in viata noastra agitata de zi cu zi.
Preventie: Somnul este foarte important. Tot corpul nostru se reface pe timpul somnului si se pregateste pentru o noua zi. Somnul, atunci cand este suficient si odihnitor, protejeaza sanatatea mintala si sanatatea fizica, creste calitatea vietii. Somnul este responsabil de sanatatea creierului si de echilibrul emotional. Deasemenea are un efect direct asupra sistemului imunitar. Un organism odihnit este mult mai puternic si se poate apara mai bine de infectii si raceli.
Incercati sa dormiti suficient; cand va puneti la somn, incercati sa va deconectati de tot ceea ce este apasator emotional, evadati in amintiri frumoase, in proiectii pozitive, in universul magic al unei carti indragite sau al unui serial favorit. Puteti sa va formati in aceasta perioada un ritual al somnului. Meritati si este benefic.
Ziua 7
Personal: A 7-a zi; azi as vrea ca fiecare sa incepeti sa cititi o carte noua, sau sa va apucati de un serial nou, sau sa va jucati un joc pe care il jucati acum foarte mult timp, sau un joc nou. Este o zi in care puteti sa demarati ceva nou.
Desemenea va recomand, daca aveti copii, sa experimentati jocurile cu ei; daca sunt micuti, cititi-le povesti sau jucati diverse jocuri de rol cu personajele din cartile preferate; daca sunt putin mai mari, exista jocuri precum Activity Junior, Dixit, EQ Game, etc Cat de creative pot fi toate aceste jocuri! Si daca adultul ar lasa copilul din el sa se manifeste, sa se bucure de aceste minunatii ce pot fi accesate atat de usor, atunci lumea din jurul lui ar fi mai frumoasa.
Preventie: Pana acum a fost vorba despre voi, despre fiecare persoana in parte care citeste acest articol. In acest ultim paragraf as vrea sa va indrept spre persoanele din jurul vostru care poate au nevoie de ajutor, orice fel de ajutor: poate fi o vecina in varsta care nu poate sa mearga la cumparaturi, poate fi un coleg sau un prieten care este foarte ingrijorat si i-ar prinde bine sa vorbeasca cu cineva, poate fi partenerul tau de viata care nu poate accesa anumite emotii si un ajutor din partea ta ar declansa o discutie constructiva pentru cuplul pe care il formati, pot fi actiuni de voluntariat in care va puteti implica de acasa, online, poate fi un gest umanitar in care donezi o suma mica de bani care poate face diferenta, etc..... Daca voi sunteti intr-o relatie de prietenie cu voi, de echilibru, incercati sa oferiti o bucatica din acest univers al vostru, persoanelor care ar avea mare nevoie de ea. Reflectati la acest lucru.
O sa inchei cu urmatorul citat, postat si acum cateva saptamani pe pagina mea de facebook, dar care se potriveste mai mult ca perfect aici:
" - Presupun că esenţial este să laşi ceva în urma ta, spuse ea. Adică să schimbi cu adevărat ceva.
-Ceva de genul „să schimbi lumea“?
- Nu chiar toată lumea. Doar bucăţica din jurul tău." - "O zi", David Nicholls

- Nu chiar toată lumea. Doar bucăţica din jurul tău." - "O zi", David NichollsNu chiar toată lumea. Doar bucăţica din jurul tău." - "O zi", David Nicholls