top of page
Search

Emotia

  • psih.Anca Cuc
  • Apr 9, 2020
  • 3 min read

Robert Plutchik a creat in anul 1980 "cercul emotiilor" in dorinta de a face o clasificare a emotiilor generale; conform acestui model, toate emotiile pot fi derivate din 8 emotii de baza, fundamentale:

1.acceptarea/increderea

2.dezgustul/sila

3.anticiparea

4.surpriza

5.frica

6.furia/mania

7.bucuria8.tristetea.

O idee cheie prezentata de Plutchik este rolul adaptativ al emotiilor in viata fiecaruia dintre noi; in acest sens, emotiile ajuta organismele sa faca fata provocarilor vietii legate de supravietuire.

Si aici o sa vin cu un singur exemplu:

-avem un eveniment stimul, cum ar fi o amenintare, cum ar fi situatia actuala legata de pandemie;

-acest stimul se interpreteaza cognitiv prin termenul "pericol", pericolul de a ne infecta cu un virus care poate fi mortal;

-si automat apare o emotie de baza, cea mai pregnanta: "frica";

-emotia este urmata de un comportament :" protejarea prin toate mijloacele posibile";

-si ultima etapa,ar fi efectul: "siguranta", pentru ca automat, luandu-ne toate aceste masuri de prevenire si protectie, ajungem intr-o zona in care ne simtim cat de cat in siguranta.

Putem observa mai sus, cum o emotie nu tocmai preferata de noi toti, frica, poate avea un rol adaptativ , de supravietuire si siguranta in acest context.

Am dat acest exemplu ca sa putem fiecare dintre noi, sa reflectam macar putin asupra emotiilor noastre in aceasta perioada. Stiu ca suntem cu totii ancorati intr-un "aici si acum" , cum sa ne adaptam la autoizolare si la toate schimbarile aduse de aceasta pandemie, cum sa ne impartim timpul intre lucruri practice si concrete, dar ar trebui sa nu ne ignoram sentimentele si emotiile, oricat de rational incercam sa ne adaptam. O adaptare constructiva are clar si latura ei emotionala la care vom ajunge mai devreme sau mai tarziu.

In exemplul de mai sus legat de "frica" ca emotie de baza ne regasim cu totii intr-un fel. Este o emotie care are un caracter colectiv in prezentul nostru.

Pentru a lucra cu emotiile tale, trebuie sa te transformi pentru inceput intr-un observator atent.

O sa va propun un exercitiu legat de aceste 8 emotii fundamentale din acest articol, care va poate ajuta sa accesati partea voatra emotionala si care va poate fi util pe viitor, transformand emotia intr-o sursa de motivatie sau energie. Modelul va fi dupa structura exemplului prezentat de mine mai sus:

-va fi util daca va puteti nota acest exercitiu, fie pe telefon intr-o nota sau pur si simplu pe o foaie;

-vom lua fiecare emotie dintre cele 8, pe rand, ne vom gandi la un stimul declansator ( o experienta din viata noastra care a dus la declansarea emotiei respective), ne vom gandi cum am interpretat la nivel cognitiv experienta respectiva astfel incat sa apara emotia, punctam emotia, ne gandim ce comportament a declansat emotia si la final, care a fost rezultatul acestei emotii, ce schimbare a adus in acel moment in viata noastra, ce a echilibrat, ce a adus in plus;

-in ultima parte a acestui exercitiu, cautati sa gasiti pentru fiecare emotia fundamentala, cel putin 5 emotii derivate, analizand situatiile de viata la care v-ati gandit pentru prima parte.

Traim zi de zi cu o multitudine de emotii, pozitive, negative, toate facand parte din noi. Tindem sa vanam emotiile pozitive si sa fugim de cele negative. Cum ar fi sa le traim pe toate, sa le gasim sens si celor negative, asa cum am incercat in acest articol. Poate au un rol adaptativ, poate au venit ca noi sa invatam ceva nou, sa ne faca mai puternici; sa nu uitam ca orice emotie are un caracter efemer fiind retraita diferit pe parcursul vietii; sa nu uitam ca noi suntem la pupitrul de comanda si asta presupune constientizarea emotiei, acceptare si integrare, flexibilitate si control. Daca negam o emotie, posibil sa devina mai puternica si gestionarea ei sa fie mai dificila pe viitor.

Pentru ca o sa postez o imagine dintr-un film, vin la acest final de articol cu recomandarea de a vedea acest film de desene animate, este despre emotii, despre acceptarea lor si gasirea echilibrului: "Inside out" (film din anul 2015). Un desen animat intotdeauna poate aduce un plus de intelegere si in universul adultului.

 
 
 
Featured Posts
Noutati
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic

Psihoterapeuti:

Anca Cuc

​​

​Telephone :0766739464

                
Email : psihologcucanca@gmail.com

          

Adresa: Bucuresti, Sos. Mihai Bravu, nr.386, bl.B2A, sc.1, ap.5, parter, Sector 3

  • s-facebook
  • Twitter Metallic
  • s-linkedin
.

​​​

© 2023 by ECO THUNDER. Proudly created with Wix.com

bottom of page