Adictia - intre tulburare cronica a creierului si problema psihocomportamentala
- psih. Anca Cuc
- Nov 6, 2019
- 2 min read
Experti in domeniul neurostiintei, dintre cei care au aratat ca dependentele afecteaza circuitul de recompensa al creierului, au asociat amintirile privind experiente anterioare cu mancare, sex, alcool, jocuri de noroc si droguri, cu declansarea poftei pentru mai multe manifestari adictive si cu goana neintrerupta si de neinteles pentru a obtine noi recompense. Deasemenea s-au dus foarte mult in sfera considerarii adictiei ca fiind o problema cerebrala, avand legatura cu creierul in mai mare masura decat cu problemele emotionale si psihologice.

Eu personal, in urma experientei acumulate pana in prezent in activitatea de psihoterapie, consider ca un numar mare de adictii prezinta schimbari majore pozitive in urma unui proces psihoterapeutic. Si cat timp traiesti in plan real acest proces, crezi in el si in omul din fata ta, rezultatele apar mai devreme sau mai tarziu. Oricum voi in ramane in contact cu toate informatiile documentate stiintific ce apar pentru varianta adictie = boala la nivel neurologic, ceea ce ar inversa raportul intre distorsionarea gandirii, emotiilor si perceptiilor provocata de adictii versus boala care distorsioneaza personalitatea la nivel psihologic.
Adictiile sunt prezente in viata noastra de zi cu zi, afectand o mare parte dintre noi. Adictia fiind o dependenta in lipsa careia persoana traieste un discomfort major asociat cu stari de frustrare. In psihoterapie se poate lucra cu aceasta stare de frustrare, clientul poate sa ajunga in punctul in care intelege necesitatea frustrarii, o constientizeaza si o accepta, astfel ii da un caracter adaptativ si face un pas important pe drumul dezvoltarii personale. Totul se coreleaza cu istoricul dezvoltarii fiecarui client, de la primele etape ale dezvoltarii pana in prezent. Radacina unei adictii/ a unui comportament dependent isi are de cele mai multe ori radacina in copilarie, in relatia directa cu parintii, acestia fiind persoanele de referinta pentru copil in dezvoltarea lui timpurie. Se coreleaza si cu dinamica sociala si familiala, si cu fluxul informational care este prezent in societate in care traim, care este una de consum.
Prin sedintele de psihoterapie urmaresc in primul rand modul de formare al adictiilor, stilul de viata al clientului, modul de a stabili relatii cu familia si cu cei din jur, gradul de constientizare al clientului cu privire la adictia prezenta in viata lui. Trebuie fructificata constientizarea problemei de catre client prin identificarea resurselor disponibile, cum ar fi creativitatea care se poate constitui intr-o adevarata resursa viabila prin repozitionarea nevoii de a fi in control, prin exteriorizarea si intelegerea emotiilor propri.
Carl Rogers a sustinut că niciodată nu este prea târziu ca o persoană să-şi valorifice potenţialul de care dispune, acesta fiind unul dintre motivele pentru care am ales aceasta abordare centrata pe client.
תגובות