top of page
Search

Adolescentul si familia lui – provocari si teme de reflectare pentru adolescenti

  • Writer: psih. Anca Cuc
    psih. Anca Cuc
  • Nov 6, 2020
  • 5 min read


In familie, ca in orice tip de relatie, membrii familiei( parinti si copii) ar trebui sa se respecte reciproc; aici avem de reflectat la respectul pe care il primim de la parinti/frati si la respectul pe care il oferim noi lor, la cum ne exprimam recunostinta si aprecierea.

Putem sa acordam cateva minute in fiecare zi pentru a analiza relatia noastra de familie; daca am avut o zi tensionata cu unul dintre parinti sau cu fratele/sora, sa ne gandim la motivele care ne-au facut sa ne suparam, sa reusim cumva sa punctam macar mental si verbal, cateva aspecte pozitive ale relatiei pe care o avem cu parintii/fratii/surorile. Daca am avut o zi linistita in familie, sa reflectam la faptul ca ar putea toate zilele sa fie la fel, sa ne dam seama ce a adus liniste in aceasta zi si sa incercam sa pastram elementele respective.

Rezolvarea problemelor in familie prezinta cateva caracteristici corelate cu inteligenta emotionala prezenta in fiecare dintre noi: in primul rand este important sa realizam ca nu toate problemele pot fi rezolvate, ca nu doar unul dintre membrii familiei este vinovat intr-o situatie tensionata; intotdeauna se cauta sa se discute constructiv pana se ajunge in punctul in care se gasesc aspectele care pot fi rezolvate, acceptarea celor care nu pot fi rezolvate si acceptarea celui de langa tine asa cum este, cu individualitatea lui.

Daca reusim macar o saptamana sa ne prioritizam relatia cu mama/tatal/fratele/sora, acest lucru presupune ca exista respect si avem incredere in relatia de iubire neconditionata existenta intre membrii unei familii.Nu incercati sa schimbati persoana de langa voi, schimbarea trebuie sa vina din interiorul persoanei. Ne putem schimba noi si vom vedea poate ceva reflectat pozitiv in cei din jur.


Teme de reflectare/activitati: putem lua aceasta saptamana ca un experiment, ca un exercitiu de a iesi din cotidian si rutina si de a analiza sentimentele traite in aceasta perioada:


Ziua 1 :Critica este diferita de nemultumire. Vorbele pot sa doara la fel de mult ca orice forma de violenta fizica. Este foarte important cum ne comportam in familia noastra in timpul momentelor tensionate care apar. Reflecteaza la aceste aspecte, si noteaza-ti pe o foaie :

- 2 momente recente in care ti-ai suparat mama/tatal/fratii sau invers, cand tu ai fost suparat de catre cineva din familie; gandeste-te de ce ai ajuns in acel punct, cum ai fi putut sa eviti momentul tensionat, cum ai putea pe viitor sa gestionezi mai bine o situatie asemanatoare; dupa ce te-ai gandit la aceste lucruri, comunica-le mamei sau/si tatalui tau( chiar daca simti teama pentru reactia care o sa vina din partea lor) si daca simti ca-ti pare rau pentru orice ai fi zis la suparare, poate este si momentul in care sa le zici acest lucru; Si incearca sa nu ai asteptari, sa nu te superi daca esti intampinat cu ostilitate, neincredere sau negativism in momentul in care incerci sa vorbesti despre tot ce am scris mai sus.

- 2 momente in care te-ai simtit fericit alaturi de familia ta; gandeste-te cum te-ai simtit in aceste momente, cat de fericit te fac aceste lucruri si incearca sa aduci in prezent amintiri frumoase din trecut. Impartaseste si acest lucru cu parintii tai.

Incearca sa-ti notezi pe hartie tot ce este prezentat mai sus, ca sa-ti fie mai usor de impartasit cu parintii;Este un exercitiu important pentru a detensiona partea de comunicare dintre voi, incearca sa mergi foarte mult pe ceea ce simti si sa comunici ceea ce simti.


Ziua 2:Incearca sa-ti surprinzi parintii azi cu o mica atentie, fie un buchet de flori pentru mama, fie o carte cadou pentru tatal tau, fie o iesire la film, fie o plimbare in parc in familie. Sa fie initiativa ta. Iesi putin din zona ta de confort. Fii prezent in familia ta mai mult, apreciaza timpul acesta petrecut cu familia .


Ziua 3:Seara de film impreuna in familie; incearca sa organizezi o seara de film cu popcorn acasa, in fata televizorului, cu toata familia. Reflecteaza la ceea ce simti dupa terminarea acestei seri.


Ziua 4:Azi incearca sa vii in intampinarea dorintelor parintilor tai. Nu sunt parintii perfecti, sunt parinti cu imperfectiuni, ca si noi toti ceilalti. Gandeste-te la experienta lor de viata, incearca sa intri in lumea lor si sa incerci macar 5 minute sa vezi lumea din jur prin ochii lor. Si gandeste-te cum ai putea AZI sa le multumesti pentru lucrurile pe care le-au facut pentru tine, chiar daca nu le vezi poate intotdeauna sensul :

- varianta 1: legat de scoala si viitor: comunicare deschisa despre dorintele tale, dar in acelasi timp intelegere pentru opinia venita din partea parintilor; secretul este de a asculta, de a reflecta ce ai inteles de la ei, astfel se vor simti auziti si intelesi; dupa, poti sa-ti prezinti tu planurile tale cu argumente, cu calm.

- varianta 2:legat de prietenii tai si timpul liber: din nou este vorba despre comunicare constructiva, despre construirea de poduri comunicationale intre generatii; acest lucru il poti face nu prin tensiuni, revolte, suparari, ci prin intelegerea cadrului de referinta al parintilor si prezentarea propriei viziuni asupra prezentului.

- varianta 3......poti sa mai adaugi tu.

Nu renunta in a spune tot ce e scris mai sus, indiferent de reactia parintilor; ramai focusat pe exercitiu si incearca sa exprimi tot ce vrei sa exprimi, chiar daca din partea familiei nu vin raspunsurile asteptate de tine. Incearca sa iesi din zona asteptarilor in aceste 7 zile de exercitiu. Ramai focusat pe a face prezentul tau mai frumos si mai functional.

Gandeste-te ca toata aceasta comunicare a unor lucruri simple poate schimba mult relatia cu parintii; deasemenea este vorba de timp; timp pretios pentru tine petrecut in familie; sa te gandesti mereu ca timpul nu sta pe loc, ziua de azi nu se mai intoarce, profita la maxim si fa lucruri pentru ca sufletul tau sa-si gaseasca linistea alaturi de cei dragi tie.


Ziua 5:Gateste ceva impreuna cu familia ta; puteti face clatite, sau paste, sau orice altceva; Daca nu reusesti acest lucru, macar incercati sa mancati impreuna cina si sa povestiti ce ati facut azi; sa incepi tu sa povestesti, si puncteaza si lucrurile bune si lucrurile mai putin bune din ziua care este pe punctul sa se incheie.


Ziua 6:Azi incearca sa-ti exprimi sentimentele frumoase pe care le ai pentru mama ta, tatal tau, fratii tai. Ia-ti cateva minute sa reflectezi doar la lucrurile pentru care simti ca le poti multumi. Noteaza-ti in agenda o lista cu aceste multumiri( de exemplu: “ iti multumesc ca faci tot posibilul sa ne cresti frumos", “ iti multumesc ca ai rabdare cu mine uneori cand sunt bosumflat”, “iti multumesc ca si atunci cand nu esti poate 100% de acord cu dorintele mele, incerci sa ma sustii, poate nu-ti iese mereu, dar incerci si eu vad asta si apreciez”.......mai adauga tu tot ceea ce crezi.

Este un pas pe care tu il faci spre a gasi o cale de comunicare emotionala cu membrii familiei tale. Un pas mic care poate sa aduca mai multa liniste. Ia-o ca pe o incercare. Fara asteptari.



Ziua 7:Nu te mai gandi la trecut si la viitor. Traieste prezentul. AZI este momentul asupra caruia tu ai toata puterea. Aloca-ti timp pentru a reflecta, a medita, a asculta muzica preferata, a citi o carte frumoasa. Fa-ti ziua frumoasa. Azi este doar despre tine.




 
 
 

Comments


Featured Posts
Noutati
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic

Psihoterapeuti:

Anca Cuc

Telephone :0766739464

                
Email : psihologcucanca@gmail.com

          

Adresa: Bucuresti, Sos. Mihai Bravu, nr.386, bl.B2A, sc.1, ap.5, parter, Sector 3

  • s-facebook
  • Twitter Metallic
  • s-linkedin
.

​​​

© 2023 by ECO THUNDER. Proudly created with Wix.com

bottom of page