top of page

Amintirile si fericirea

Fericirea depinde si de capacitatea noastra de a construi propria poveste de viata. Cand ne uitam in sacul cu amintiri, revedem momente fericite, de implinire, de bucurie, sau momente triste, apasatoare?

Daca tindem sa ne ancoram in amintiri mai putin fericite, putem sa incercam sa facem lucrurile diferit.


De exemplu, nostalgia; nu ar trebui sa fie o emotie neplacuta; din prisma unor studii recente, ea produce sentimente pozitive care impulsioneaza stima de sine; ne face sa ne simtim iubiti; reduce sentimentul de inutilitate si singuratate. Explorati aceasta emotie, cautati aceste efecte benefice ale ei.


Amintirea este ca un muschi; trebuie antrenata zi de zi. Putem sa navigam in amintiri dragi zi de zi si sa incercam sa le aducem in prezent atat cat putem; chiar si o amintire trista poate avea o parte frumoasa, o lectie, un efect pozitiv vizibil in prezent. Trebuie doar sa fim flexibili, sa vedem dincolo de experienta in sine. Stim ca Ebbinghaus a descoperit ca putem modifica panta curbei uitarii daca repetam informatia invatata la anumite intervale de timp. Acest lucru ne duce in zona povestirii amintirilor; fiecare dintre noi ar trebui sa isi gaseasca propria dinamica de a aduce amintirile in prezent, povestind la anumite intervale de timp despre lucrurile din trecut ce nu merita sa fie uitate.


Cat de des calatoriti in zona amintirilor din copilarie?: zona aceea fara griji, unde copilul exploreaza cat poate universul din jurul lui. Copilaria poate fi o resursa de energie pura, pozitiva, daca ne antrenam in a o aduce in prezent sub forma unor amintiri frumoase, haioase, fericite. Chiar pentru cei care spun ca nu au avut parte de o copilarie prea fericita, exista cateva elemente ce se pot organiza ca resursa. O sa insir mai jos cateva amintiri comune din copilarie, amintiri care au reiesit in urma unor studii facute in anul 2006 pe 2000 de adulti din Uk; sunt sigura ca o sa va regasiti in majoritatea : vacante cu familia, de-a v-ati ascunselea, adunat de scoici pe plaja, sotron, penar, catarat in copaci, colectii de jucarii/cartonase, joaca afara pana se lasa intunericul, balacit in mare, desene animate, flori fete filme sau baieti, certuri intre frati, excursie cu scoala, lapte de pasare, construirea de cazemate, sa alergi descult prin iarba, mancarea preferata din copilarie, animalul preferat de companie, melodia preferata, etc. Majoritatea acestor amintiri sunt universal valabile, indiferent de tara in care locuiesti.


Cand ati rasfoit ultima data un album cu fotografii? - intr-o era a digitalizarii, incercati sa va protejati amintirile prin intermediul unor albume foto clasice, unde sa puneti an de an cele mai interesante si cele mai speciale fotografii, la care sa va puteti intoarce oricand. Intr-un calculator, in contul google photos, o sa aveti intotdeauna mii de poze si va fi foarte greu de accesat un anumit moment dintr-un anumit an. In schimb, intr-un album foto, poti sa faci o selectie a momentelor foarte importante din fiecare an. Fotografiile sunt incarcate de declicuri prin asociere. Atunci cand te uiti la ele, amintirile vin peste tine, aduc emotii si se fac conexiuni cu un eveniment din trecut. Practic iti activezi fericirea pret de cateva minute cat timp explorezi un album foto cu amintiri speciale si frumoase.

A fi activ in realizarea unui album cu fotografii pentru generatiile urmatoare, sau pentru tine cel de peste 30 de ani, reprezinta in sine construirea unei amintiri fericite.


Cum ar fi sa va faceti o evaluare a fericirii zilei de azi de la 1 la 10? Daca v-ati simtit foarte fericiti, de ce s-a intamplat acest lucru? Analizand ziua de astazi si ce a dat sens vietii voastre astazi, o sa reusiti sa intelegeti mai bine din ce este formata fericirea voastra. Comunicarea cu cei dragi, timpul petrecut cu familia, singuratatea, momentele de liniste, zilele de vacanta, pentru fiecare dintre noi fericirea inseamna altceva.


Memoria noastra este imperfecta. Avem nevoie de ea asa imperfecta pentru ca fericirea noastra nu depinde doar de momentele pe care reusim sa ni le amintim, ci si de momentele pe care reusim sa le uitam. Uitarea este uneori necesara, este parte din procesul construirii unui prezent cu sens.


Ce valoare dam timpului? Cum il valorizam? Cred ca atata timp cat ne dezvoltam abilitatea de a calatori in trecut revizitand/vizualizand scene fericite din trecutul nostru, vom reusi sa ne mobilizam mai eficient in construirea viitorului, in construirea momentelor de fericire.


Make beautiful memories today!




Featured Posts
Noutati
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page