Relatia de cuplu - intre obisnuinta si iubire
- psih. Anca Cuc
- Jul 5, 2021
- 3 min read
Obisnuinta, sub aspectul ei pozitiv, este unul din elementele care defineste un cuplu. Acest aspect pozitiv presupune multa intelegere si cunoastere reciproca. Rutinele si obisnuintele dintr-un cuplu formeaza acel nucleu de stabilitate si siguranta; este vorba despre rutine precum: bautul cafelei de dimineata impreuna, vizionarea unui film impreuna, imbratisari zilnice, conversatii pe subiecte de interes comun, etc. Toate acestea constituie "intimitatea nevazuta" a cuplului.
Se intampla uneori sa ne alegem partenerul din obisnuinta si nu din iubire. Intotdeauna trebuie sa avem in vedere ca o relatie sanatoasa din punct de vedere psihologic si care are cele mai mari sanse sa dainuie in timp, are ca fundatie urmatoarele elemente: atractie reciproca/pasiune, prietenie, respect/incredere si dorinta de a fi cu celalalt. In momentul in care aceste lucruri lipsesc de la inceput sau se pierd pe parcursul relatiei, ar trebui sa existe un moment de constientizare in care sa ne dam seama ca poate traim o relatie nepotrivita pentru noi.
Revenind la relatii care ce construiesc nu din iubire, o sa vin cu cateva exemple:
dupa o mare dezamagire in dragoste, exista persoane care tind sa accepte ca partener o persoana in care au incredere, o persoana cu care au mai mult o relatie de prietenie, fara partea de pasiune; acest tip de relatie va fi disfunctional mai devreme sau mai tarziu. Este nevoie de mai mult decat o prietenie pentru o relatie de cuplu.
anumite tipare disfunctionale din trecutul nostru, mostenite poate din familie, pot sa determine unele persoane sa se arunce in relatii unde sunt prezente aceste tipare, fie din dorinta de a repara, fie strict din proiectia unei nevoi sau dorinte neimplinite. Sentimentul de siguranta sau de atractie puternica pe care il simti pentru partener este, de cele mai multe ori, de scurta durata.
angoasa de singuratate poate duce, de foarte multe ori, la intrarea in relatii de cuplu disfunctionale; de exemplu, intram intr-o relatie unde partenerul iubeste mult mai mult decat noi; consideram ca putem cu timpul sa oferim si noi acel suficient care ar face relatia sa fie reciproca ca investitie emotionala; aproape intotdeauna nu se va intampla acest lucru; reciprocitatea sentimentelor este primordiala intr-o relatie de cuplu de la inceput pana la sfarsit.
Exista si relatii care isi pierd elementele cheie, relatii care nu au baza formata din tot ceea ce este necesar pentru a supravietui trecerii timpului. Ce facem in aceasta situatie? Ne oferim o sansa sa fim fericiti, ne oferim o sansa sa cautam o relatie potrivita pentru noi si care sa contina toata elementele de care are nevoie? Partenerul nostru, relatia in sine, ar trebui sa constituie oaza noastra de energie pozitiva, de bucurie, de implinire si apartenenta. In general, ramanem in aceste relatii pentru ca dezvoltam elemente de dependenta fata de partener ("cum m-as descurca eu singur/a?"), sau proiectam anumite convingeri in viitor("cu siguranta toti barbatii/femeile sunt la fel!" "nicio relatie nu este perfecta!"), sau pentru ca avem diverse temeri destul de puternice ("mai bine o relatie care nu este perfecta, decat sa raman singur/a!" ) etc.
Exista si momente de abuz in aceste relatii unde obisnuinta cu caracteristici negative isi are lacasul. Astfel de abuzuri pot fi mai ales din sfera emotionala, de exemplu: neasumarea responsabilitatii din partea partenerului, victimizarea, manipularea, tendinta de a controla partenerul, atitudinea preponderent critica, etc. Temerile ne fac de cele mai multe ori sa nu catalogam realist acest abuz si sa ramanem in astfel de relatii unde obisnuinta ne face sa luam in considerare doar amintiri frumoase din trecut, rutine placute si astfel sa trecem cu vederea peste ceea ce nu functioneaza in relatie.
Sfatul psihoterapeutului: acordati timp autoanalizei zi de zi. Solutia pentru a nu aluneca in astfel de relatii este un cumul de factori: sa fii constient/a de ceea ce reprezinti, de ceea ce iti doresti de la viata si de la un partener, sa fii constient/a de ceea ce meriti, ai nevoie de autonomia emotionala si financiara, ai nevoie de construirea propriei individualitati in afata relatiei ( relatia sa fie un plus in viata ta, atunci cand apare), ai nevoie de realtii echilibrate in viata ta ( familie, prieteni, colegi). Conecteaza-te la nevoile tale, conecteaza-te la propriile resurse si deseneaza-ti viata asa cum iti doresti folosind culorile preferate.

Comments