top of page

Rezilienta

Reziliența este definită frecvent drept capacitatea ființelor umane de a se adapta într-o manieră pozitivă la situații nefavorabile.

Rezilienta din perspectiva psihologica, reprezinta capacitatea psihicului de a rezista la socuri( emotionale).


Pentru a fi rezilient este nevoie de : IQ ridicat, capacitate ridicata de intelegere, rezonanta si empatie, rezistenta fizica. Putem sa ne gandim la "imaginea unui super erou" ca metafora.



Rezilienta presupune modelarea unor tipare de gandire si comportament, nu este innascuta, ci este o abilitate care se poate antrena.

Pentru inceput este nevoie de autoanaliza, pentru a observa ce atitudine avem in fata unei probleme noi, ce semnificatie dam evenimentelor din viata noastra. Este important sa ne dam seama daca avem aceasta rezilienta prezenta, pentru a fii constient de tot ceea ce suntem noi in prezent: in spatele rezilientei, exista cel putin 1 eveniment greu de dus in trecutul nostru.

Persoanele reziliente nu se lasa coplesite de emotiile negative; ele le traiesc, dar dezvolta in timp o maturitate emotionala pronuntata, reusind astfel sa fie in controlul lor, reusesc sa isi revina mai repede si nu raman ancorate in trauma.

Studiile arata ca exista cateva trasaturi comune specifice persoanelor reziliente: starea de calm, perseverenta, increderea in sine, capacitatea de a da semnificatie intamplarilor negative, constientizarea unicitatii unei persoane.



Rezilienta se naste din adaptare, este o crestere posttrauma, este o reactie la adversitate; dar nu presupune evitarea negativului din viata noastra. Daca negam ceea ce nu este potrivit/ sau nu este bine pentru noi, atunci nu avem cum sa eliminam acel lucru, nu ne activam resursele personale in acest sens, considerand ca mai putem s-o ducem asa.


Explorati cu deschidere trairile negative, cautati semnificatii pentru evenimentele trauma din viata voastra, astfel incat sa reusiti sa le integrati si astfel, sa faceti un pas in fata in zona maturizarii emotionale si in zona dezvoltarii rezilientei.




Featured Posts
Noutati
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page