Universul emotiilor copilului tau - exercitii psihoeducative
- psih. Anca Cuc
- May 29, 2020
- 7 min read
Un parinte intotdeauna va putea sa exploreze universul emotional al copilului, sa-l ajute sa integreze emotii noi sau mai putin placute, important este sa aloce timp pentru acest lucru si sa-si doreasca sa fie parte activa in procesul de dezvoltare personala al celui mic. Este necesara existenta constientizarii importantei vietii emotionale a unui copil pentru viitorul adult care va deveni. Gestionarea emotiilor la copii este destul de usor de accesat, fiind la indemana multe activitati care, prin intermediul jocului, duc la recunoasterea starilor emotionale si la gestionarea constructiva a acestora.Fiind o perioada in care copiii petrec mai mult timp acasa, vin cu cateva exemple in acest sens, avand ca sursa de inspiratie si informatie scrierile lui Gilles Diedericks; acesta propune mai multe activitati axate pe cele 4 mari categorii de emotii: tristetea, frica, mania si bucuria pentru copii cu varsta intre 5 ani -10 ani. Intotdeauna copilul trebuie insotit pentru trairea emotiilor, fie ele pozitive, fie ele negative. Nu trebuie sa fugim de cele negative ca parinte, sa incercam sa nu le vedem sau sa incercam prea repede sa scoatem copilul din starea respectiva. Acesta are nevoie de parinti pentru a integra constructiv si emotia negativa. Incercati sa fiti cu el, sa-i explicati ce inseamna, sa cautati cauzele impreuna si sa gasiti solutii.
Vom incepe cu tristetea. In general sentimentul de tristete la copii apare dintr-o neincredere in fortele proprii, din lipsa de atentie sau teama de abandon. Si aici avem 3 pasi constructivi in gestionarea ei: crearea si confirmarea increderii in propriile forte, demersul de a conduce copilul spre a vedea ceea ce este frumos si ceea ce-l face fericit zi de zi, plus dinamica invatarii de a reactiona in mod natural la tristete prin gasirea de solutii. Activitati:
1. Incercati sa-l faceti sa se simta util, folositor prin: ajutor la activitatile de curatenie, de gradinarit, la prepararea mesei. Aceasta activitate duce la mobilizarea gandurilor spre un lucru care ii va aduce copilului o noua emotie si incredere in ceea ce poate el sa faca.
2. Seara, pentru a adormi linistit, pentru a iesi din zona de tristete si pentru a cultiva dorinta de a fi fericit, il puteti pune sa-si imagineze ziua care urmeaza, cum ar arata ea ca sa fie perfecta, ce activitati si-ar dori sa faceti impreuna, etc.
3. Propuneti sa creati o coregrafie pe melodia preferata si, in acelasi timp, s-o cantati impreuna. Este o modalitate de a a-si exprima energia si emotia prin miscare si prin cantat.
4. Daca ii place sa deseneze, il puteti pune sa deseneze pe o foaie tristetea lui, s-o reprezinte prin-un desen, dar intr-o singura culoare. Dupa, incercati impreuna sa adaugati culoare deseneului( un curcubeu, o floare, un soare, linii colorate, etc). Analizati impreuna desenul, cum s-a schimbat dupa adaugarea culorilor si cum se poate schimba si tristetea daca gasim lucruri frumoase in jurul nostru.
Frica apare uneori din senin si persista perioade mai lungi de timp. Frica limiteaza dorinta de expansiune pe care copilul isi doreste s-o traiasca. Uneori este greu de accesat ca sentiment etichetat. Urmatoarele activitati au scopul de a explora ceea ce simte si de a evolua spre o stare de bine general. Si aici sunt 3 aspecte importante de urmarit in depasirea starilor de frica : atitudinea pozitiva, relaxarea si somnul.Activitati:
1. Hai sa analizam impreuna cu copilul nostru una din fricile prezente cel mai des. Este important sa ajungem in punctul in care el vede frica ca pe o emotie absolut normala, constientizand ca el a creat aceasta frica si tot el va avea putere asupra ei s-o gestioneze. In primul rand definim frica, cum o simte copilul, cum o vede, este ea reala sau este ceva imaginativ? Totul cu cuvintele lui de copil. Si daca este un pericol real, oare ce putem face pentru a ne proteja? Cautati sa indreptati copilul spre a gasii solutii si sa-l ajutati sa puneti in practica impreuna acele solutii gasite. In timpul acestei exercitiu, incercati sa-i vorbiti si depre fricile dumneavostra si modul in care ati procedat sa le invingeti.
2. Ideea de a fi in siguranta il ajuta pe copil sa adoarma usor si sa petreaca nopti linistite. Puneti-l pe copil sa aleaga o jucarie preferata careia sa-i ofere rolul de protector al noptii avand ca misiune sa fie langa el noapte de noapte si sa-l protejeze de tot ce ar semnifica un pericol.
Aici puteti folosi diverse povestiri pentru a-l ajuta sa adoarma, cum ar fi: "Intinde-te, inchide ochii si asculta...esti o scoica pe nisip si valurile vin peste tine si te rostogolesc (miscati copilul incet in pat dreapta stanga), si iar si iar. Apoi marea se retrage si vantul incepe sa sufle si sa te plimbe pe plaja(suflati incet asupra lui si miscati-l incetisor). Trage aer in piept si imagineaza-ti cum urci ridicat de vant, expira si imagineaza-ti ca ai coborat din nou pe nisip. Repeta de cateva ori acest dans al vantului. Purtata de vant, scoica a ajuns in adancuri acolo unde e casa ei, isi gaseste camera ei , patul ei si fiind tarziu se pune la somn, leganandu-se pe valurile care ii imping casa inainte si inapoi.(miscati copilul foarte incet).
3. Piesa de teatru: Copilul trebuie sa-si imagineze o piesa de teatru in care personajul principal trebuie sa fie frica simbolizata printr-un dragon, capcaun, lup, un coleg, etc(aici puteti sa-l ajutati in simbolizarea fricii); dupa isi imagineaza actiunea, ca o poveste, cu replici si actiuni, ajutati-l cu ideea de a-si face o echipa pentru a lupta cu dusmanul, cum ar arata echipa, pe cine ar vrea langa el ca sa-l ajute; finalul va fi pozitiv, frica va fi infranta si alungata.
4. Yoga ariciului- prin aceste exercitii scurte de yoga, copilul isi intinde corpul, isi centreaza atentia pe respiratie si astfel intervine relaxarea; incercati sa folositi un cronometru: "Esti un pui de arici iarna, cauti caldura! Aseaza-te cu genunchii pe pamant si lasa-ti mainile pe coapse. Respira calm timp de 1 min. Aseaza-te usor pe calcaie, adu-ti fruntea spre genunchi avand grija sa iti apesi fruntea in mainile puse pe sol, apoi respira usor, pentru a te relaxa, timp de 2 minute. Pune-ti usor fundul pe calcaie si, cu spatele drept, maseaza-ti abdomenul cu palmele, efectuand cercuri si inchide ochii timp de 2 minute. Fii atent la aerul care iti intra si iti iese din nas; maseaza-ti fata usor cu palmele timp de 1 min."
Mania influenteaza echilibrul emotional al copilului si ii epuizeaza energia nu intr-un mod constructiv. Exercitiile de relaxare imediata, de calmare emotionala si de meditatie il ajuta pe copil sa se centreze pe prezent, iesind din sfera maniei. Activitati:
1."Dominarea vulcanului: instructiuni pentru copil: Stai in picioare in fata mea, cu piicoarele putin departate, cu bratele pe langa corp si respira usor. Imagineaza-ti ca esti un vulcan! In burta ta fierbe o mare cantitate de lava! Pune-ti palmele pe burtica, inspira scotand abdomenul in afara si expira lasandu-l sa coboare, apoi repeta de cel putin 2 ori. Acum inspira adanc, intinzand incet bratele deasupra capului. De fapt, lava urca, tot urca...si bum! In momentul in care expiri, apleaca-ti trunchiul si leagana-ti bratele in fata spre pamant. Lava iese din vulcan! Repeta de 2 ori, lava urca...lava iese! Dupa, respira incet, abdomenul este liber, esti mai calm, ai eliminat toata mania prin lava vulcanului."
2."Marioneta se amuza: instructiuni pentru copil: Imagineaza-ti ca esti o marioneta uriasa si ca eu tin firele acesteia; tu faci asadar tot ce-ti cer eu sa faci, ok? Bine, sa incepem. Fac din tine o pisica...o pisica poate fi blanda...Cum se comporta o pisica cand se alinta?. Acum esti o pisica care vrea sa-si scoata ghearele...Ce spune pisica cand este agresiva? Acum fac din tine un urs. Un urs care poate fi bland...Ce spune ursul cand e bland? Acum esti un urs care vrea sa-si scoata ghearele...Ce spune ursul cand e agresiv? De data asta, fac din tine un catelus, un catelus dragut care il intreaba pe urs: "De ce esti agresiv azi?" Poti sa-i raspunzi in locul ursului? Apoi o intreaba pe pisica:"De ce vrei sa zgarii azi?" Poti sa-i raspunzi? Acum esti un delfin zambitor; respira usor inotand prin apa albastra impreuna cu alti pestisori.
3. Alege un loc placut de plimbare si faceti un inventar al norilor. Priviti impreuna cerul, observati cum se misca norii, cum se transforma si incercati sa faceti copilul sa inteleaga analogia cu emotiile, care vin si pleaca ca intensitate. Cautati in forma norilor animale, chipuri de oameni, peisaje, nave spatiale, roboti, etc.
4. Meditatia asupra orizontului: incercati sa mergeti intr-un loc unde se poate vedea linia orizontului. Copilul poate sa incerce sa-si imagineze de este dincolo de linia orizontului, sa creeze imaginativ o lumea ideala pentru el, ce ar pune in ea? Ar elimina starile de manie? Sau cum le-ar evita? Ce ar schimba din lumea reala?
Am lasat la final o emotie frumoasa, bucuria care poate fi prezenta in mod natural la un copil sau nu. Indiferent de situatie trebuie folosita aceasta energie pozitiva adusa de acest sentiment. Bucuria elibereaza endorfinele, hormonii fericirii. Rasul este o adevarata arma pentru a aduce in viata ta starea de bine. Invatarea bucuriei are la baza stimularea creativa, altruismul si solidaritatea. Activitati:
1. Jurnalul fericirii: copilul isi poate crea un jurnal al lucrurilor frumoase care ii plac si care ii aduc mereu zambetul pe buze; este o activitate care te ajuta sa explorezi si sfera intereselor copilului tau. In acest jurnal poate sa decupeze din reviste diverse imagini cu masini, animalute, personaje de desene animate, etc; poate sa lipeasca flori, plante, poate sa deseneze ceva important pentru el.
2. Oglinda emotiilor: Copilul trebuie sa mimeze in fata unei oglinzi sau in fata ta, urmatoarele emotii: multumit, fericit, indiferent, timid, indragostit, ganditor, bucuros, enervat, nerabdator, isteric, rusinat, plictisit, panicat, disperat, trist, brutal, rau, inspaimantat. Incearca sa-l faci sa asocieze fiecare emotie cu care un exemplu din viata voastra sau cu cate o persoana cunoscuta.
3. Notiunea de a imparti cu ceilalti: instructiuni pentru copil: "Stii ca in jurul tau sunt persoane care nu au ce ai tu. Crezi ca ai putea sa alegi cateva jucari sau carti, pe care ai putea sa le donezi si sa faci pe cineva fericit? Le putem alege impreuna si putem sa facem o lista cu persoanele la care ai vrea tu sa ajunga.
4. Imbratisari si cadouri: Copilul va fi directionat spre a face o lista cu 4 persoane importante din viata lui, pe care le vede des. Dupa intocmirea listei, intrebati-l ce anume l-a determinat sa le aleaga si ce-i place la fiecare. Dupa, confectionati impreuna un cadou pentru fiecare persoana din lista, poate fi un buchet de flori de camp, un desen, etc. Copilul va da personal acest cadou impreuna cu o imbratisare persoanelor alese de el.

Imi doresc sa fie util acest articol care pare destul de lung acum la final cand ma uit peste el.
Comments